Kohút na víne
1 kohút, 100 g slaniny, 150 g šampiňónov, 1000 ml bieleho vína, 100 ml koňaku, 20 malých cibuliek (šalotiek), 2 lyžice oleja, 1 až 2 lyžice práškového cukru, 1 bobkový list, na hrot noža rozmarínu a tymianu, mleté čierne korenie, soľ.
Malé olúpané cibuľky, slaninu nakrájanú nadrobno a očistené šampiňóny opečieme na oleji dozlata. Pridáme očisteného, vypitvaného a rozporcovaného kohúta, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opečieme zo všetkých strán. Potom ho posypeme múkou, pridáme rozotretý cesnak, bobkový list, rozmarín, tymian a dusíme.
Víno s cukrom zohrejeme, horúce nalejeme na mäso a dodusíme domäkka. Potom porcie kohúta urovnáme na zohriatu misu a obložíme opečenými cibuľkami a šampiňónmi.
Šťavu z pečenia, do ktorej sme zamiešali koňak, podávame osobitne v omáčniku.