Burgundské dusené hovädzie
70 dkg hovädzieho mäsa (nožina alebo pliecko), očistené a pokrájané na kocky., 2 lyžice masla., 1/2 hrnčeka údeného bravčového ramienka pokrájaného na 1 cm prúžky., 2 stredne veľké cibule nakrájané na tenké plátky., 1 strúčik cesnaku nasekaný, 1 mrkva nakrájaná na kolieska., hrsť nasekanej petržlenovej vňate 1 bobkový list., soľ., čierne korenie., štipka sušeného tymianu., 1 lyžica paradajkového pretlaku., 2 dl suchého červeného vína (ideálne suché burgundské)., 10 dkg nakladaných, ale nie kyslých húb.,
V ťažkom kastróle rozpusťte maslo, na ňom opečte mäso. Až zhnedne, vložte prúžky údeného. Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlenovú vňať, bobkový list, čierne korenie, tmian a paradajkový pretlak. Vmiešajte víno, pridajte huby aj s nálevom. Znížte teplotu a duste asi 2 hodiny. Dierkovanou naberačkou vyberte mäso a zeleninu. Tekutinu priveďte do varu a miešajte, až sa časť odparí a tekutina trochu zhustne. Osoľte podľa chuti. Mäso a zeleninu vložte späť, prehrejte a servírujte.